View over Nyamdnlovu

Some huts  in Nyamndlovu
När jag ser den här vyn över "homstead" Nyamandlovu längtar jag dit! Det kan se torftigt ut men allt är byggt förhand och med matrial som finns i närheten. Jag har för mig att takstommarna till husen är väldigt dyra och måste köpas färdiga.
När jag först kom till Zimbabwe trodde jag i min enfald att husen var övergivna och höll på att rivas när de i själva verket var under uppbyggnad. Vad  kan vara fridfullare än att se hängande tvätt, som tvättats i vatten som hämtats av åsnorna som vi   skänkte dem.
When I see this view over the "homstead" Nyamndlovu, I long to go there! It can look a bit empty, but everthing is built up by hand and by local material, execept from the roof truss, that is to be bayed. When I first came to Zimbabwe I thought the houses was empty and left and was going to be pulled down, when it was the other way round, it was to be built up. What can be more peaceful with laundery on a line, washed in water that has been fetched by the donkies we bought to the homestead.

Nytt stickprojekt: snurror som ska bli en sjal

början till en sjal

Nytt stickprojekt påbörjades igår kväll. I garnet Inca, vintervitt, stickas snurror utifrån och in. För första gången stickar jag efter ett engelskt mönster. Det var inte så svårt som jag trodde, dessutom började jag på Stickkaféet på Helylle i Kristianstad. Visserligen fick jag repa upp det när jag kom hem, men det gör inte så mycket. Ikväll ska jag sticka en snurra till, så har jag gjort 3 av sammanlagt 36 stycken som ska utgöra sjalen. Om det nu är rätt alltså!
http://www.helylle.se
I started a new knitting project last evning. For the first time I knitted after an english pattern. But it wasn´t as difficult as I thought it would be. And I had a got help from friends at a knitting café that is on every thursday the year round in central Kristianstad. It will end up as a sjawl, if I am lucky

Ännu en oas som visade sig inte alls vara någon oas

A nice view over the Baltic with the sandy beach in front

Every summer (and winter) 29 years back, we have gone to the beach in the warm summer evning, to relax, walk along the shore and sometimes (most times) take a swim in the Baltic. But this year when we came down there, it was as usual a beautiful sight but a stinking shore from rotten "tång" (Things that grow in the Baltic but with a nice fresh salty aroma) When it is black and rotten its awful and not possible to swim in. What a disapointment!

Vi brukar köra ner till Åhus stranden vid Äspet i kvällningen och vandra längs stranden.. Normalt sett så är det ganska friskt och skönt vatten. Men nu var det rutten tång överallt som stank! Inget vidare precis och inte inbjöd vågorna till dopp om man först var tvungen att ta sig över dena stinkande tångremsa.

Nyamandlovu igen



I Sverige firar  vi midsommar med sol , blåst och lite regn. Jag firar midsommar med goda vänner, det blir sill, nubbe, färskpotatis, böcklingsallad och så JODGUBBAR!
Eftersom det är fotboll på TV så här på eftermiddagen tittar jag hellre på bilder från Nyamanlovu i Zimbabwe, där mina vänner bor. På bilden ser ni Constance med sin Farmor Ntombi Tshuma. De tvättar, till sin hjälp har de Åsnorna som hämtar hem vatten till tvätten från vattenhålet som ligger ca 1 km bort. Lite skillnad fr¨ån livet i våra moderna tvättstugor!
Om ni tycker livet i Nyamandlovu är intressant och vill veta mer kommer jag skriva om "the Homestead" och hur mäniskorna här bor och lever.

OBS! Nedanför varje blogginlägg finns det en rad, där det står kommentarer. Klicka på den och läs de kommentarer som kommit in till bloggen. Om Du vill kan du också skriva din egen kommentar, antingen till bloggen eller till kommentarerna. Det tar någon dag tills jag godkänt kommentaren och gör den visbar, men ha tålamod

Ännu en oas, denna gång i Eslöv



Igår reste jag med tåg från Lund norrut. Efter en lite stund passerar tåget Eslöv. Den här sträckan har jag rest de senaste 60!! åren, minst några gånger varje år. Om Eslöv visste jag ingenting, och inte heller att det fanns ett Medborgarhus ritat av Hans Asplund redan 1947. Det hade utlysts en tävling, som så ofta görs när nya pampiga byggnader är på gång. 158 bidrag kom in, och Hans Asplund gick vinnande ur striden. Då bodde han i New York, blott 26 år gammal, deltog han i utformningen av det ny FN-huset som skulle byggas. Medborgarhuset i Eslöv tog dock 10 år att bygga. Hans Asplund lade sig i varenda liten detalj, gjorde ändringar och kommenterade arbetet, tills byggarbetarna fick nog och vägrade bygga mer innan han bestämt sig helt och hållet. Till sist var det dock klart, och där åkte jag bara förbi utan att titta, beundra och bli nyfiken!
Medborgarhusets ändamål ska vara
"föredrag, dramatiska och litterära föreställningar, uppvisningar i gymnastik, konstnärlig dans, filmvisning samt liknande föreställningar som icke äventyrar sunt och fostrande nöjesliv".

Medborgarhuset används fortfarande och det visas upp mot en mindre avgift (45 kr, och då ingår kaffe). Bäst är att ringa och boka innan. Men om man bara kommer förbi är Medborgarhuset öppet att titta in i. (Rekomenderar en visning som ger så mycket mer!)
Ännu en oas i vårt avlånga land som absolut inte får missas.

OBS! Nedanför varje blogginlägg finns det en rad, där det står kommentarer. Klicka på den och läs de kommentarer som kommit in till bloggen. Om Du vill kan du också skriva din egen kommentar, antingen till bloggen eller till kommentarerna. Det tar någon dag tills jag godkänt kommentaren och gör den visbar, men ha tålamod

Det finns en oas mitt i Hässleholm



Jag behöver sjukgymnastik för mitt nyligen opererade knä. Jag kan inte köra bil än, utan är beroende av "SJUKRESOR", dvs det kommer en taxi och hämtar mig utanför dörren hemma och kör till sjukgymnastiken på sjukhuset i Hässleholm till en kostnad av 26 kr. När jag sen är klar blir jag hämtad och hemkörd igen. Ibland får jag vänta någon halvtimme. Först gjorde det mig jättearg! Vilket slöseri med tid! Tills jag insåg att jag hade all tid i världen och inga måsten precis mer än att stiga upp, duscha, klä på mig, äta frukost, böja på knät, och passa tiden till sjukgymnstiken.
Vilken lyx! Bara bli hämtad och körd till en rimlig kostnad och rimlig tid!
Inne på sjukhusområdet, omgivet av stora höga (3--4 våningar högt) röda tegelbyggnader hittade jag denna lilla oas. En liten trädgård med bänkar, upphöjda odlingsbäddar med blommor, grönsaker och kryddor. Ett litet fattenfall i all enkelhet  och mitt i ETT VÄXTHUS! Eftersom regnet öste ned letade jag upp dörren till växthuset, öppnade den och klev in. Mot mig slog en fuktig doft av jord och tomater. Mitt i stod ett enkelt bord med fyra sköna stolar. Jag slog mig ned och insöp lugnet, tomatdoften och i den fuktiga luften också doften av kryddodlingen. Där finns också stora vinrankor, som just blommat och satt en antydan till vindruvsklasar. Här satt jag nu och stickade en stund innan det var dags att gå en liten bit bort till sjukgymnastiken. Nästa dag beställde jag en tidigare "sjukresa" så jag kunde sitta där i min nyfunna oas och läsa en stund och tänka på hur skönt livet kan vara trots smärta och krypningar i det nyopererade knät.



Så här enkelt kan en kryddodling vara, och ändå skänka så mycket ro!

OBS! Nedanför varje blogginlägg finns det en rad, där det står kommentarer. Klicka på den och läs de kommentarer som kommit in till bloggen. Om Du vill kan du också skriva din egen kommentar, antingen till bloggen eller till kommentarerna. Det tar någon dag tills jag godkänt kommentaren och gör den visbar, men ha tålamod

Sjalar sjalar sjalar och ett par sockar


Tänk vilken tillfredsställese att något blir klart någon gång! Nu har jag kämpat mig igenom detta gigantiska projekt.



Och upprepat det en gång till!
Att sticka en sjal på det här sättet kallas Näverstickning. Det är enkelt och lustfyllt när tekniken har gått in i händer och huvud. Garnet är Kauni, 100 % ren ull som ska handtvättas. Men hur många gånger tvättas en sjal?
Sjalarna är klara att säljas och kostar 600 kr styck. Pengarna går som vanligt till att stödja skolbibliotek och barns läslusti södra Zimbabwe.
Har du lust att sticka din egen sjal i näverstickning så har Helylle i Kristianstad ett färdigt paket med garn (Du kan välja vilka färgställningar som tilltalar dig) och beskrivning. Av mig får du handfasta råd och lite hjälp i din stickning.

http://www.helylle.se




De här sockarna har jag också stickat färdigt. De är i damstorlek och jag brukar sticka i strumpgarn med 75-80 % ull och resten syntet. Det bara för att sockarna ska hålla bättre, gillar inte att stoppa strumpor. Dessutom är garnet behandlat så att de är tvättbara i tvättmaskinen på 40 grader.
Givetvis är de till försäljning och kostar 200 kr  paret. Om du vill ha någon annan storlek, kvalité så hör av dig till mig.

Mer om The Greene King i Cambridge

En kanalbåt försvinner längs river Cam
Bodil undrade i sin kommentar om man behöver välja pub när de ligger så tätt. För min del vill jag dricka öl och blicka ut över kanalen och se en alldeles äkta kanalbåt glida förbi. Då tänker jag på härliga turer med barn och mormor och morfar för många år sedan, eller den med våra vänner några år senare. Fortfarande en semesterform att rekomendera!
Olika pubar har olika god mat! Fast hittills är den i Newton Hall som leder ligan! Mer om den nästa vecka.

Goda vänner i Cambridge
Gunnar and Jane our nice english friends. Vi ska precis äta lunch och givetvis väljer Börje och jag en alldeles  äkta fish
and chips.


.Puben sedd från gatan
Puben från utsidan

RSS 2.0